LED er en lys ide

AAB er en almen boligforening med omkring 19.000 lejemål fordelt på København og Storkøbenhavn. Med så mange lejemål er der store besparelser at hente, hvis man renoverer målrettet og skifter til moderne installationer med LED lys. Dermed opnås nemt et lavere energiforbrug.

Som almen boligforening er AAB meget bevidste om at foretage energibesparende installationer. Foreningen er nøje overvåget af kommune og stat, og der er udstukket et mål om, at boligforeningen skal nå store besparelser indenfor de næste år.

Mads Elvig er Inspektør med ansvaret for drift og vedligehold i AAB Afdeling 17, som er en lejlighedsejendom beliggende på Amager. Ejendommen har 6 opgange, og her har man netop udskiftet 60 lamper til LED lys på bagtrapper, i kælder og på loftet.

Alle lyskilder blev udskiftet

Alle lyskilder er blevet udskiftet med moderne LED-lamper, som bruger et minimum af strøm. Lamper med LED lys kan lyse i mange timer, og der er ingen pærer, der skal skiftes.

”Det giver en stor tryghed for beboerne, at lyset altid virker. Før kunne der gå en pære, og indtil den blev skiftet, lyste lampen jo ikke. Det er rart for både beboere og besøgende, at lyskilderne kører stabilt og uden afbrydelser”, siger Mads Elvig.

Bevægelsessensor i stedet for klassiske trykknapper

LED-lamperne er desuden monteret med bevægelsessensor, så lyset automatisk tænder, så snart nogen træder ind. Det er altså slut med de klassiske trykknapper, hvor man tændte lyset på bagtrappen. For så at sprinte op til 3. sal i håb om, at lyset ville vare hele vejen op. Lyset i gangen er tændt, så længe, der er bevægelse og det giver en ekstra tryghed.

”Der kan blive temmelig mørkt på sådan en opgang, når lyset slukker. Og det er ikke alle, der bryder sig om at blive fanget i mørket på vejen op. Så de nye bevægelsessensorer fungerer rigtig godt”, siger Mads Elvig.

Nye lamper med LED lys og bevægelsessensor er rigtig smart. Der er mindre drift og vedligehold på lamperne, og de nye installationer kører mere stabilt. Beregningerne fra sagen viser, at investeringen tjener sig hjem for AAB i løbet af 2,5 år pga. den store energibesparelse. Moderne lyskilder er altså helt i tråd med AAB’s mål om at foretage store besparelser på bl.a. vand, varme og el.

Hurtig og problemfri installering af LED lys

Det var Finn L. & Davidsen A/S, der fik opgaven med at foretage de nye installationer. I første omgang fordi de var dem, der gav den bedste pris på opgaven. Pris er altid en afgørende faktor for en boligforening som AAB.

Men i dette tilfælde var billigst også bedst. Mads Elvig er i hvert fald meget tilfreds med det udførte arbejde og effektiviteten, hvormed installationerne er foretaget:

”Jeg møder mange håndværkere i AAB regi. Jeg må sige, at FLD har gjort et meget positivt indtryk. Der var en god dialog lige fra starten. De var grundige med at få spurgt ind til alle elementer af opgaven, så der ikke var nogen tvivl om, hvad der skulle ske. Det hele blev installeret mellem jul og nytår. Jeg har ikke modtaget én eneste beboerklage pga. larm eller andre gener. Det er ikke noget, vi oplever hver dag”.

LED er enlys ide | Referencer | FLD

Læs også

Store Kongensgade

Med nye varmeanlæg og brugsvandsinstallationer blev de smukke, arkitektoniske ejendomme på Store Kongensgade fremtidssikret med respekt for fortiden… Læs casen her… 

Læs mere

A/B Linoleumshuset

Fredningen af Linenoleumshuset stillede særlige krav om udførelsesmetoder og materialevalg, ved udskiftningen faldstammer og vandrør i ejendommen i 2021.. Læs casen her… 

Læs mere

Kontakt os

Vi kan tage ansvar for din næste energioptimering. Kontakt vores energispecialist, Lars Boye-Nielsen eller sektionschef for el, Steven Andersen:

Lars Boye-Nielsen
Energirådgiver

Kontakt:
22 10 14 85
Larsn@fld.dk

Steven Andersen
Direktør, El

Kontakt:
30 16 08 65
Steven@fld.dk