Lavt vandtryk
Problemer med vandtryk i gamle ejendomme
I mange gamle ejendomme oplever beboerne, at vandtrykket er lavt, hvilket kan være lidt af en prøve for tålmodigheden. Hvis flere beboere bruger vand på én gang, bliver det kun endnu værre.
Inde i boligerne kan man selv gøre noget for at slippe af med det lave vandtryk. Start med at afkalke vandhane eller bruser. Hvis de er fulde af kalk, har det indflydelse på vandtrykket og en simpel afkalkning kan sommetider være nok.
Hvis armaturet eller bruseapparatet har mange år på bagen, kan det være nødvendigt at udskifte det til et helt nyt håndvaskarmatur. Vær opmærksom på, at pris og kvalitet hænger sammen, og at billige armaturer hurtigere bliver defekte pga. kalk og skaber problemer.
Hvis ejendommen huser 4. sal eller derover, er det nødvendigt med en vandhane med særligt højt vandgennemløb pga. vandtrykket i de lavere liggende lejligheder.
Gamle vandrør er fulde af kalk
Installationerne i hovedparten af gamle ejendomme har adskillige år på bagen. Det er netop de gamle rør, der forårsager problemerne med lavt vandtryk.
Vi vurderer, at op mod 60 % af de gamle ejendomme i København alene har problemer med tæring og tilkalkning af rør med lavt vandtryk til følge..
Rørene er fulde af kalk, og vandet kan ganske enkelt ikke komme hurtigt nok frem til lejlighederne. Beboerne oplever, at der næsten ikke kommer vand ud af hanen, og at vandet skal løbe længe, før det bliver varmt. Der er altså et stort vandspild, fordi vandtrykket er for lavt.
Udover det lave vandtryk er der en del følgeproblemer med gamle rør. De er tæret og kan springe læk, så vand står og siver ud i bygningen. Der kan være sprunget små læk flere steder, og det koster mange penge for ejendommen, at vandet bare står og løber.
Derudover er det en dyr omgang, når alle vandskaderne skal udbedres. Derfor anbefaler vi altid, at man hurtigst muligt får kigget på sine vandinstallationer, hvis man har mistanke om, at de kan være årsag til lavt vandtryk.
Løsningen på lavt vandtryk
Det er muligt at foretage stikprøver af vandinstallationerne for at fastslå, om kalk i rørene er årsag til det lave vandtryk. Her skærer man stykker af vandrørene på udvalgte steder for at få et helhedsbillede af rørenes tilstand. Vi kan hjælpe fra start til slut både med at fastslå, hvor problemet befinder sig, og med at projektstyre og udføre en eventuel renovering af jeres vandinstallationer.
Store besparelser ved energirenovering
Det er en rigtig god investering for ejendommen at udskifte vandinstallationerne til nye, hvis de gamle rør har udtjent deres levetid. Jo før, jo bedre. Udover en langt større komfort for beboerne er der store energimæssige besparelser at hente i både fjernvarme og vandforbrug.
Derudover vil man opleve en væsentlig besparelse i reparationer, hvor dele af tærede rør udskiftes som en midlertidig løsning. Det kan altid bedre svare sig at skifte hele stigstrengen end at foretage halve reparationer, som typisk er 4-5 gange dyrere.
Kontakt os
Kontakt vores dygtige konsulenter i energiafdelingen, hvis I oplever problemer med lavt vandtryk:
Lars Boye-Nielsen
Energirådgiver
Kontakt:
22 10 14 85
Larsn@fld.dk
Peter Zangenberg
Energispecialist
Kontakt:
22 10 14 95
peter@fld.dk