Alle fortjener at være en del af noget

05-01-2018

Kan det lade sig gøre at få et arbejde uden en ren straffeattest? Samfundet dømmer hårdt og for nogle føles det som om straffen aldrig ender. Organisationen High Five arbejder for at skabe jobmuligheder og bygge bro mellem straffede unge og danske virksomheder. Finn L. & Davidsen er en af de arbejdspladser, der kan bekræfte, at man sagtens kan have masser af potentiale, selvom man er tidligere straffet.

Enhver ved da, at man ikke kan få et arbejde, hvis man har pletter på straffeattesten. Det ligger nærmest ligeså dybt i os som, at vi ikke må gå over for rødt. High Five blev etableret i 2006 af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar. Ifølge organisationen er det en udbredt misforståelse, at mennesker ikke kan passe et arbejde, hvis de har en plet på straffeattesten. Desværre! For det betyder for mange, at de får en ekstra tillægsstraf til den egentlige straf, ved at blive holdt udenfor arbejdsmarkedet og derfor udenfor samfundet.

High Five arbejder for at skabe kontakt mellem danske virksomheder og de tusindvis af mennesker, der gerne vil arbejde, men som mangler den fornødne opbakning til at komme ind på arbejdsmarkedet. High Five baner den kortest mulige vej for ordinær beskæftigelse, og der stilles krav til de unge lige fra starten.

Finn L. & Davidsen A/S har før ansat en medarbejder igennem Kriminalforsorgen og det var en stor succes. Det fik virksomheden til at se nærmere på et mere målrettet samarbejde og de fik kontakt til High Five. Organisationen samarbejder med en række danske virksomheder, for at få aktiveret de unge mennesker i aktuelle jobs – og det virker. For selvom man er tidligere straffet, er man ikke blottet for hverken ambitioner eller følelser. Man har bare lidt sværere ved at få omverdenen til at tro på, at det er sådan det forholder sig.

Anders Thim er VVS Sektionschef hos Finn L. & Davidsen og bl.a. ansvarlig for virksomhedens lærlingeprogram. El- og VVS-virksomheden har nu to tidligere straffede ansat og det er indtil videre gået over al forventning.

”Det er en meget positiv oplevelse for både os og de unge mennesker. De går til arbejdet med krum hals, og de har en gejst og en vilje til at overbevise verden om, at de er gode nok. Det er meget inspirerende og fjerner hurtigt alle fordomme om, at man ikke kan passe et arbejde, hvis man er tidligere dømt for kriminalitet”, forklarer Anders Spiegelhauer.

Ambitionerne og drømmene fejler heller ikke noget, når først de unge mennesker har fået plads på holdet og fået lov at vise hvad de kan.

”Vi lægger ikke skjul på, at der er høje forventninger til indsatsen fra vores lærlinge generelt. Omvendt kan jeg forsikre dem, at de hos os får en mangfoldig uddannelse, der gør dem eftertragtede. Det er en stor mundfuld at gennemføre en uddannelse hos Finn L. & Davidsen A/S, men jeg er ikke i tvivl om, at de nok skal nå deres mål”, siger Anders Spiegelhauer med stor optimisme. Han oplever de unge som ansvarlige og nysgerrige på at lære og dygtiggøre sig.

 

Alle har brug for at være en del af noget

En kriminel fortid behøver altså ikke nødvendigvis være en hindring og High Fives arbejde er et bevis på, at det aldrig er for sent at vælge en anden vej i livet. Men hvordan ender helt unge mennesker i den kriminalitet, der fratager dem så mange af de muligheder, de fleste af os, tager fuldstændig for givet?

Anders Spiegelhauer taler med mange unge mennesker i kraft af sin stilling som lærlingeansvarlig og han kan godt forstå, at de unge kan komme til at træffe uheldige beslutninger.

”Når man er ung og føler sig udødelig, kan det være svært at konsekvensberegne, og det er ikke let at sige nej til vennerne, når man først er en del af noget. Alle søger at være en del af noget, og hvis man mangler stærke familiebånd eller rollemodeller i sit liv, kan det ’noget’ desværre ende med at få negativ indflydelse på dine fremtidsmuligheder”, fortæller Anders Spiegelhauer.

For mange af de unge mennesker i High Five projektet bliver det deres redning, at de bliver en del af et team på en arbejdsplads. Her oplever de, at deres arbejdskraft har en betydning, de mærker sammenhold og det at gøre en positiv forskel for kollegaer og kunder.

Læs mere om High Five www.highfive.net

Tak til High Five for lån af billeder til artiklen.

Læs også