FLD på Filippinerne – en beretning fra hjertet

– om VVS arbejde, velgørenhed og fattigdom – og om hvorfor vi dropper julegaverne i år…

21-11-2018

Som en af hovedsponsorerne af HOPE Project, drog vi af sted til Filippinerne og Santa Fe den 2. november 2018. Formålet med turen var at bidrage med håndværkerhjælp og fysisk arbejde ved opførelsen af skolen som et supplement til FLDs årlige sponsorat af projektet. Det skulle vise sig at blive en tur, som for altid vil blive husket og gemt i hjertet hos deltagerne. Læs med her om, hvordan velgørenhedsarbejde virkelig kan gøre en forskel for dem, der har mest brug for det.

HOPE Project er et dansk projekt, som arbejder for at bygge en skole og en bedre fremtid i det lille samfund, Sante Fe, i Filippinerne. Området blev hårdt ramt af en tyfon for fem år siden. Siden da har området mere eller mindre været overladt til sig selv og en usikker fremtid. Med HOPE Project giver vi indbyggerne i Santa Fe nyt håb og børnene får bedre muligheder for skolegang, som kan ruste dem til en bedre fremtid.

“Jeg ved, hvor stor betydning selv en lille hjælp har i belastede områder”

Allerede inden afgang var der store forventninger til turen. Thomas Pedersen, formand hos FLD, glædede sig til at opleve kulturen tæt på og i det hele taget bare at kunne give en hjælpende hånd. Christian Skovgaard fra Anlægsafdelingen hos FLD har tidligere erfaring med at hjælpe i udsatte områder fra sin tid i Forsvaret. For ham var også formålet med turen helt klart: “Jeg ved, hvor stor betydning selv en lille hjælp har i belastede områder”. Thomas (til højre) og Christian (midt) ses på billedet her under sammen med Nils Gisli fra bestyrelsen i HOPE Project. På billedet har teamet netop uddelt bolde til børnene og har modtaget fine medaljer som velkomst fra de lokale indbyggere.

Skole til dagligt og tilflugtssted, når uvejret rammer

Skolen i Santa Fe er første store projekt i byen. Byggeteknisk kan skolen modstå de kraftige storme i området. Det er tanken, at den også skal fungere som community center og tilflugtssted for indbyggerne, når uvejr rammer. Til dagligt vil der være almindelig undervisning af børnene i området. Skolen ses på billedet her under. Den begynder at tage form, men der er lang vej endnu.

Hope Project | FLD

Læs også

FLD er Årets LB Håndværker indenfor VVS

Et mangeårigt samarbejde med Lærerstandens Brandforsikring (LB) blev taget til næste niveau, da FLD modtog prisen som Årets LB Håndværker indenfor VVS. “Det kommer sig af en benhård holdindsats i afdelingen. Alle løfter i flok og spiller på samme bane. Jeg er utrolig stolt af vores team, for det er yderst velfortjent,” fortalte Jonas Larsen, direktør for VVS Sjælland.

Læs mere

En veloverstået RED-dag

De første gæster havde stået i kø siden klokken 6 til dette års RED-dag. Med store forventninger mødte 10 medarbejdere ind lørdag d. 8. juni på Finlandsgade i Haslev for at tage imod de mange fremmødte, som alle havde udset sig gratis overskudsmaterialer, der ellers ville være endt i affaldscontaineren.

Læs mere

Godt, dansk håndværk og undervisning i vedligeholdelse

I løbet af de syv dage, opholdet varede, fik teamet udført en hel del godt, dansk håndværk på den kommende skole, bl.a.:

  • Færdiggjort skolens toiletfaciliteter
  • Lavet afløb til badeværelser
  • Rettet op på manglende fald ved brusere
  • Sat pakninger på installationer med utætheder
  • Fuget mellem fliser

Med sig fulgte også undervisning af de lokale i generel vedligeholdelse, og basale ting, som vi i Danmark tager som en selvfølge. Fx så simpelt som ikke at lade en vandkande stå udenfor i solen, da plasticen dermed bliver ødelagt af den direkte varme. De lokale håndværkere slugte til sig af den nye viden, og det gav dem mod på selv at fortsætte med opførelsen af skolen, når teamet igen var rejst tilbage til Danmark. Marketing- og Udviklingschef hos FLD, Louise Heegaard, som også var med på turen, var utrolig glad over alt det, teamet nåede: “Det er virkelig en succes, når man kan se, at projekterne bliver helt færdiggjorte. Men man kan nu heller ikke bebrejde de lokale for den manglende uddannelse”.

Stof til eftertanke i vores fortravlede hverdag

Under vores ophold kom femårsdagen for tyfonen, som dengang kostede ødelæggelse og utallige menneskeliv i Santa Fe. Det er nok noget, befolkningen aldrig vil glemme, for det har som bekendt haft store konsekvenser for lokalsamfundet. I al ydmyghed blev vi inviteret med til en mindegudstjeneste. Kirken var et blikskur som så meget andet, stolene var måske tæt på at opnå retro status og “Jesus Lord” skiltet var af pap. MEN nærheden, smilene, de gribende sange, musikken og ikke mindst omtanken for, hvad de den dag skulle takke gud for, gjorde stor indtryk på teamet helt ind i hjertet. Dette gav stof til eftertanke til vores egen fortravlede hverdag.

En kæmpe stor oplevelse

Med et virvar af følelser fulde af glæde, fortvivelse og bekymring samt iveren efter at kunne gøre mere tog teamet afsked med de lokale efter en uge i Santa Fe. Det har været en kæmpe stor oplevelse, og vi tager helt sikkert af sted igen, hvis vi får muligheden.

Vi øger sponsoratet til Santa Fe i stedet for julegaver

Det har gjort utrolig stort indtryk på os at være til stede i området. Vi kan se, at vores sponsorat har vigtig betydning for lokalbefolkningen og kan være med til at afgøre fremtiden for børnene. Vi har derfor i år besluttet at lade beløbet, som var tiltænkt julegaver til vores kunder, i stedet tilgå HOPE Project for fortsat at kunne støtte den for lokalbefolkningen livsvigtige indsats mod fattigdom.

Vi takker vores kunder for forståelsen og glæder os til at se resultatet af vores forøgede sponsorat til HOPE Project.

Billederne er taget af fotograf Claus Sall, som sidder i bestyrelsen for HOPE Project og selv var med på turen.

Tre danske venner står bag HOPE Project

Historien starter, da en tyfon i 2013 rammer Filippinerne og ødelægger alt. Titusindvis af mennesker står på få timer tilbage uden hjem og mad. Alt hvad de ejer er revet fra hinanden og familiemedlemmer er sporløst forsvundet. Et fuldstændig uoverskueligt arbejde med at genopbygge landet kan begynde, som det desværre før er set i den del af verden, hvor naturen med jævne mellemrum tager magten over al eksistens.

Man kan jo med rette spørge sig selv, hvorfor filippinerne ikke bygger husene, så de kan modstå en kraftig storm. Men Filippinerne er ikke noget rigt land – længere. Landet består af en øgruppe på mere end 7.000 øer, og selvom det eksotiske ørige i 1940’erne var et af de højst udviklede lande i Asien, har bl.a. korruption sat en brat stopper for udviklingen, og næsten halvdelen af befolkningen lever i dag i dyb fattigdom. Landet lever fortrinsvis af landbrug og turisme, og begge dele er under konstant trussel fra det lunefulde tropiske vejr.

Nils Gisli er en af kræfterne bag HOPE Project. Han var udsendt for en større dansk hjælpeorganisation, da tyfonen ramte. Sammen med sine to gode venner Claus Sall og Mikael Korsgaard startede han en indsamling for at skaffe penge til at etablere tag over hovedet til nogle af de overlevende, og sammen rejste de tre venner til Filippinerne for at købe byggematerialer.

Det var et overvældende og trist syn, der mødte dem, da de ankom, og de indså hurtigt, at de kunne gøre så meget mere. I dialogen med de lokale i Santa Fe fandt de ud af, at det største ønske på stedet er en skole, fordi en skole betyder uddannelse, som sikrer håbet for en bedre fremtid. De tre venner kiggede på hinanden og var helt klar over, at det var noget af et bjerg de var på vej til at bestige, men når man kommer fra et rigt land som Danmark, og ser hvor umulige vilkårene er i et land som Filippinerne, så ved man bare, at noget må gøres – HOPE Project var født!

Projektet bygger 100% på frivillige kræfter fra mennesker, der har arbejdet hårdt for at finde støtte til at holde byggeriet i gang. Så støtten og de ekstra ressourcer, der nu kommer fra Finn L. & Davidsen, rykker projektets afslutning frem med adskillige år. Og der er brug for den viden som vi kommer med til at garantere at projektet også lever videre længe efter, at skolen er bygget færdig.

”Sådan noget som kloakering og sanitet, som er så indlysende for os i Danmark, er bare ikke inkorporeret i tankegangen i Filippinerne. Så den viden, der nu bliver tilført projektet, kommer til at have væsentlig indflydelse på sundheden i området, og vil give de lokale indbyggere nødvendig viden om hvordan de selv skal bygge tingene korrekt fremover”, forklarer Nils Gisli.

Klik her for at læse mere om HOPE Project.

Fotograf: Claus Sall Photography

VVS fagentrepriser | FLD