Hvordan kan vi gøre nutidens unge klar til fremtidens arbejdsmarked?
01-11-2024
Hos FLD har vi netop haft besøg af 19 uddannelsesvejledere fra Næstved Kommune. Formålet med mødet var i fællesskab at drøfte, hvordan vi kan få løftet og gribe en særlig gruppe unge mennesker, så de kan blive klar til fremtidens arbejdsmarked.
Hos FLD har vi stor interesse i, hvordan vi som virksomhed kan bidrage til, at flere unge får en vej ind på arbejdsmarkedet gennem fx erhvervspraktik og lærepladser – og især de unge, som har særlige udfordringer, diagnoser eller blot har haft en svær start på livet. Målet med samarbejdet er at åbne døre til håndværksfagene og give unge mennesker, som har haft modgang, en chance for at skabe en ny og meningsfuld fremtid. Erhvervs playmaker, Ole Hilden fra Næstved Kommune var en af initiativtagerne til samlingen af uddannelsesvejlederne onsdag formiddag hos FLD.
At møde unge mennesker, hvor de er
Der er pt. 12.000 unge mellem 18-29 år i Næstved Kommune. Langt størstedelen har de rette forudsætninger for en god fremtid på arbejdsmarkedet og således et stort potentiale. Men der findes også en gruppe med udfordringer, ligesom i så mange andre kommuner. Nogle af disse unge har diagnoser eller er præget af psykiske vanskeligheder, og andre har været skoletrætte i længere tid. Det gør dem svære at putte i faste uddannelseskasser. Disse unge er ofte ikke vurderet uddannelsesparate, og for nogle kan praktik i stedet blive et vigtigt springbræt til arbejdsmarkedet og en mere stabil hverdag.
Erfaringen viser, at unge, som har svært ved at finde sig til rette i skolemiljøet, ofte trives bedre i en praksisorienteret hverdag. En praktikplads kan give dem muligheden for at bruge deres særlige interesser og kompetencer i et virkelighedsnært miljø. På mødet blev det derfor drøftet, hvordan FLD kan tilbyde praktikpladser, der tager hensyn til de udfordringer, disse unge står overfor, og samtidig giver dem en følelse af at være en vigtig del af arbejdspladsen.
Praktiske udfordringer – men også nye muligheder
Selvom der er et stort potentiale i at hjælpe disse unge ind på arbejdsmarkedet, er det også en udfordring. De helt unge mellem 16 og 18 år kan have svært ved at leve op til de krav og forventninger, der stilles i en virksomhed. Mange af dem er endnu ikke modne nok til at begå sig på en arbejdsplads, og det kræver derfor ekstra støtte fra virksomheden at kunne tilbyde et miljø, hvor de kan trives og udvikle sig.
Hos FLD er vi klar til at tage ansvar og investere i at skabe de rette rammer. I vores arbejde med social bæredygtighed har vi stor fokus på at favne flest mulige og ønsker også at inkludere den gruppe unge, som kræver nogle ekstra ressourcer. ”Vi har ikke nogen steder at sende dem hen”, som uddannelsesvejlederne udtrykte det.
Udfordringen i dag er også, at mange traditionelle “jobs for unge” ikke længere eksisterer i takt med at flere processer bliver automatiserede. Mange muligheder for fritidsjobs på fx mindre fabrikker, værksteder, avisruter, produktionsvirksomheder, gartnerier, landbrug & fiskeri er forsvundet og dermed minimeret. Derfor har de unge af disse grunde kun ringe mulighed for at forberede sig på tilværelsen, kulturen og miljøet i og omkring en arbejdsplads.
Dette sammenholdt med regeringens ønske om større indvandring af arbejdsstyrke fører alt andet lige til et kompleks, vi som virksomhed (og det øvrige arbejdsmarked) er nødt til at forholde os til. Det høje antal unge mennesker i aldersgruppen 18-29 år, som er udenfor både uddannelse og beskæftigelse, skriger til himmels om et behov for en ekstraordinær indsats.
Vi ser det derfor som en vigtig del af vores arbejde at understøtte social bæredygtighed og bidrage til, at flere unge får uddannelse og adgang til arbejdsmarkedet. Derfor vil vi nu som virksomhed se ind i de muligheder, vi har, for i samarbejde med kommunerne at bidrage til et fælles løft af de udfordrede unge, hvor der skal være plads til diagnoser, særlige behov og ekstra støtte. Det kan kun være i hele branchens interesse at øge antallet af lærlinge og håndværkere, og vi må derfor se det som en fælles opgave, uagtet hvilken baggrund eller udfordringer de unge kommer med. Vi er bevidste om det samfundsansvar, vi har, og vi ønsker at tage del i at sikre uddannelsesmuligheder for flest mulige. Vores samarbejde med Næstved Kommune og de lokale uddannelsesvejledere er blot et af mange initiativer, som skal støtte op om denne mission.
En rundtur på byggepladsen som inspiration og invitation
For at give uddannelsesvejlederne et konkret indblik i nogle af de muligheder, FLD kan tilbyde, fik uddannelsesvejlederne en rundtur af projektchef, Lars Beck-Andersen på FLD’s store byggeplads i Sankt Jørgens Park i Næstved. Her har de unge også mulighed for at komme i praktik og få en førstehåndsoplevelse af håndværksfagene i praksis. Dette besøg gav vejlederne mulighed for at se, hvordan FLD arbejder med en aktiv byggeplads som læringsmiljø, hvor de unge kan lære praktiske færdigheder og få en bedre forståelse af, hvad det vil sige at arbejde i en håndværksvirksomhed.
Ved mødet deltog fra FLD: Strategisk markedschef, Anders Thim; Kommunikations- og bæredygtighedschef, Stine Rix; HR-leder, Malene Keldt; HR- og projektkoordinator, Rikke Lemche; Projektsekretær på byggesagen Sct. Jørgens Park i Næstved, Charlotte Rømer samt Projektchef i Sct. Jørgens Park, Lars Beck-Andersen.
Læs også
Hvordan kan vi gøre nutidens unge klar til fremtidens arbejdsmarked
Hos FLD har vi netop haft besøg af 19 uddannelsesvejledere fra Næstved Kommune. Formålet med mødet var i fællesskab at drøfte, hvordan vi kan få løftet og gribe en særlig gruppe unge mennesker, så de kan blive klar til fremtidens arbejdsmarked. Vi ser nogle udfordringer, men også muligheder forbundet med dette højaktuelle emne.
VVS-beregner søges til fagentrepriser
Er du god til VVS og tal og er blandt de skarpeste knive i skuffen? Så søger vi dig som VVS-beregner. Vi har nemlig travlt og mangler flere hænder til at hive de gode projekter hjem.