undgå lugt fra afløbet i sommervarmen, hæld madolie i dit afløb

De seneste års milde vintre får mange boligejere til at glemme vigtigheden af at sikre rør og vandinstallationer mod kulden. Det kan blive en dyr fornøjelse, når frosten rammer, advarer Finn L. & Davidsen.

Klimaforandringerne har taget toppen af problemerne med frostsprængte rør. De mildere vintre har således betydet, at færre boligejere er blevet ramt af denne type frostskader. Netop derfor står frostsikring af rør og vandinstallationer heller ikke øverst i danskernes bevidsthed.

”Og det kan blive en dyr fornøjelse, når frostvejret for alvor rammer os. Det er vigtigt, at man som husejer gør, hvad man kan, for at forebygge skaderne. Og det skal gøres nu, inden frosten rigtig sætter ind.” udtaler Jan Rasmussen fra FLD’s forsikringsafdeling.

Vandrør med koldt og varmt vand strømmer kun, når der er forbrug. Når du sover eller er på arbejde, står vandet stille, og så er der risiko for frysning. Vi ser mange af disse skader, især når familier rejser i vintermånederne.

”Derfor kan det være en god idé at bede naboen, som alligevel har lovet at tømme postkassen, om også lige at trække ud i wc’et og åbne kortvarigt for køkkenhanen, så vandet skiftes. På den måde vil det også hurtigt blive opdaget, hvis der allerede er frostskader,” siger Jan Rasmussen.

Jan Rasmussen
Byggeleder forsikring

En ubehagelig ekstraregning

Det kan hurtigt koste mange penge, hvis man får en vandskade på grund af frostsprængte rør. Hos en række af landets største forsikringsselskaber anslår man, at skaderne kan beløbe sig til alt fra 10.000 kr. og op til en kvart million. Den gennemsnitlige udbetaling per skade er typisk på mellem 30-40.000 kroner.

”Ofte opstår skaderne i gamle huse med rør på lofter og skunke, der ikke er tilstrækkeligt isolerede, eller hvor vandet ikke cirkulerer tilstrækkeligt rundt. Derfor anbefaler vi også boligejerne, at der bliver kigget på forebyggelse inden skaden sker.

”Både i sommer- og helårshuse gælder det om at få sat varme på i tide, så man undgår frostskader – lige på det område nytter det ikke noget at være for nærig. Det er også vigtigt, at man husker at tømme vandet ud, efter man fx har lukket for det i sommerhuset,” siger Jan Rasmussen.

 

Her kan frosten især ramme rørene

 

  • Hvis du har rør, der ligger udsat for træk – fx efter en flytning eller ombygning.
  • Hvis du har efterisoleret eller fået automatisk styring af varmen i huset og vandstrømmen derfor står stille i længere tid af gangen.
  • Hvis der er faldet fuger ud af murværket, så kulden kan påvirke varmerørene.
  • Hvis der tidligere er konstateret sne på loft eller skunk – hvilket øger risikoen for frostramte rør.
  • Hvis du tager på ferie i vintermånederne, og vandet dermed står stille i rørene i længere tid.

 

Yderligere information:

Har du brug for flere oplysninger, kan du kontakte Finn L. & Davidsen på 7012 2020

Brug for hjælp?

Få uforpligtende pris på en VVS’er her